Nasze osiągnięcia w roku 2016

Nasze osiągnięcia w roku 2016!

erasmus

1. 25 lutego w Domku Cioci odbył się pokaz kulinarnych przebojów powiatu z naszymi pieczonymi i smalcem dla miłych gości z Holandii i Włoch którzy odwiedzili naszą gminę w ramach programu Erasmus łączącego społeczności ucznniów i nauczycieli z całej Europy. To że wszystko smakowało i nie zabrakło naszej tradycyjnej polskiej gościnności widać na naszej fotografii i we wpisach w księdze gości Domlu Cioci.

2. 3 marca 2016 r. w Domku Cioci rozstrzygnięty został konkurs plastyczny "Psary za 100 lat" zorganizowany przez Stowarzyszenie Nasze Psary. Na konkurs wpłynęło 8 prac, były to makiety Psar przyszłości.Dominowały w nich dwa kierunki rozwoju naszej wsi: elkologiczny stawiający na zachowanie walorów przyrodnichych i tradycji oraz futurystyczny z latajacymi pojazdami i robotami. Wszystkie makiety prezentowały bardzo wysoki poziom. Więcej zdjęć i opisów tutaj

3. Tegoroczny Dzień Kobiet w Wiejskim Domu Kultury upłynął pod znakiem teatru, muzyki i filmu. Rewelacyjny długo oklaskiwany występ dała psarska grupa kabaretowa, bardzo podobały się paniom krótkie recitale w wykonaniu naszej młodzieży i wyświetlona wielokrotnie nagradzana na festiwalach komedia filmowa ,,Wesołych Świąt” w reżyserii naszego trzebińskiego twórcy Tomasza Jurkiewicza, któremu bardzo dziękujemy za możliwość pokazania filmu i życzenia świąteczne dla naszych pań. W czasie seansu, jak w prawdziwym kinie, serwowany był popcorn, a wcześniej odbyła się loteria, losowano nagrody nie tylko filmowe lecz również tak ciekawe i przydatne paniom jak min. maszynka do gotowania jajekJ Miłego wieczoru dopełniły pyszne ciasta i aromatyczna kawa serwowana w naszej kinowej kafeterii. Imprezę zorganizowały Wiejski Dom Kultury i Stowarzyszenie Nasze Psary przy wydatnej pomocy pań z Klubu Seniora. W opinii pań był to bardzo udany wieczór, w którym WDK powrócił do swych tradycji kinowych sprzed kilkudziesięciu lat. Zdjęcia TUTAJ

4.Po raz pierwszy zorganizowaliśmy zakończoną sukcesem zbiórkę maszyny do szycia dla Pani Karoliny. Dziękujemy darczyńcy w imieniu obdarowanej. O pani Karolinie poczytać TUTAJ

ostra15.Kilkadziesiąt worków śmieci, opony, meble i inne zanieczyszczenia na terenie wokół rezerwatu Ostra Góra powędrowały na wysypisko gdzie jest ich miejsce. Teren wokół rezerwatu wysprzątało w dniach 6-7 kwietnia Stowarzyszenie Nasze Psary. Śmieci dzień później bardzo sprawnie usunęły Usługi Komunalne z Trzebini.

6.Zorganizowaliśmy kolejny pokaz astronomiczny dla mieszkańców. Tym razem 9 maja 2016 oglądaliśmy tranzyt Merkurego na tle Słonecznej tarczy. Pogoda i obserwujący dopisali. Relacja z imprezy TUTAJ

7.Bardzo się cieszymy że mogliśmy się włączyć w organizacje wspaniałych Potyczek Rodzinnych które odbyły się 21 maja. W trakcie imprezy zorganizowaliśmy zawody łucznicze. Potyczki Rodzinne - obejrzyj TUTAJ

13580435 1043100799091312 5485477825538292335 o8.Bardzo się cieszymy że mogliśmy pomóc przyjaciołom z trzebińskiego Salwatora w zorganizowanym przez nich Pikniku Rodzinnym 11 czerwca na terenie bazyliki. Stowarzyszenie grillowało i przeprowadziło rodzinny turniej łuczniczy.

9. 19 czerwca w Płokach została odprawiona uroczysta msza święta w intencji Ignacego Kasprzyka którego nagrobek pzostał odnowiony. My dostarczyliśmy fotografie i archiwalia dotyczace tego zapomnianego bohatera z naszych terenów. O ignacym Kasprzyku można poczytać TUTAJ

bol10. Pomoc w organizacji pikniku rodzinnego dla Fundacji Wesoły Smoczek która zajmuje się rechabilitacją dzieci niepełnosprawnych za pomoca hipoterapii. 19.06.2016

11.Zorganizowaliśmy wycieczkę do Domku Cioci dla klasy trzeciej z naszej szkoły. Było fajnie- dla dzieci zorganizowaliśmy też konkursy z nagrodami.  23.6.2016

12.Zorganizowanie już VII Powitania Wakacji w Psarach 4.7.19- Było super! O Powitaniu Wakacji Mozna poczytać TUTAJ. A TUTAJ można obejrzeć film z imprezy.

1-00113.Zorganizowanie ,,Pożegnania wakacji" dla dzieci z WDk Karniowice w Domku Cioci 26.08.2016

14. Udział w ,,Herbatce u Zieleniewskich" 28 sierpnia 2016r. 28 sierpnia 2016 Stowarzyszenie Nasze Psary wzieło udział w imprezie pod nazwą ,,Herbatka u Zieleniewskich". Tym razem wcieliliśmy się w rolę obsługi przedwojennego wyszynku serwując miłym gościom jabłecznik wyprodukowany według oryginalnej receptury z przełomu XIX i XX wieku. Nasze stoisko to dodatkowo wystawa atrefaktów z szalonych lat dwudziestych XXw. jak równiez pięknych kuchennych makatek które przez dziesięciolecia zdobiły wnetrza kuchni naszych babć i mam. Piękna pogoda i masa odwiedzających nasze stoisko gości sprawiły że było to super popołudnie w starym stylu zarówno dla nas, jak i naszych przyjaciół jak i całej rzeszy trzebinian w strojach z epoki którzy świetnie bawili się podczas niedzielnej imprezy która choć odbyła sie dopiero po raz drugi już jest kulturalną wizytówką naszej gminy. Na herbatce było świetnie! Fotograficzna relacja z Herbatki TUTAJ

15. Zorganizowanie konkursu plastycznego dla dzieci z gminy Trzebinia ,,Wakacje na Jurze". Finał 16 wrzesnia 2016. Niezwykły finał naszego jurajskiego konkursu plastycznego dla dzieci ,,Wakacje na Jurze" odbył się dziś, 16 września 2016 roku, w niezwykłym miejscu nie tylko dla rowerowych turystów- Zajeździe Rowerowym ,,Nawsie" w Bolęcinie! Konkurs dla dzieci z terenu Gminy Trzebinia zorganizowały wspólnie Związek Gmin Jurajskich i Stowarzyszenie Nasze Psary, które ufundowały również nagrody dla jego uczestników. Jury w składzie: Dorota Szydłowska ze Stowarzyszenia Nasze Psary, Andrzej Jura, który poza jurajskim nazwiskiem wprowadził Trzebinię do ZGJ i Mariusz Witek- właściciel Zajazdu Rowerowego ,,Nawsie”, miało bardzo trudne zadanie, gdyż poziom prac był wysoki. Wszystkim dzieciom uczestniczącym w konkursie gratulujemy! Prace dzieci i relacje z finału obejrzycie TUTAJ

przedszkole16.Organizacja warsztatów z Kuchni Włoskiej dla maluchów z przedszkola i zerówki z Psar. Dzieci okazały się bardzo zdolnymi kucharzami! 24.10.2016

17. Aktywna pomoc w organizacji festynu ,,Odblaskowa Szkoła" w SP 6, 27.10.2016. Opis i galeria TUTAJ

18. Współudział w organizacji II Rajdu sztafet Nordic Walking w Psarach 9.11.2016. O imprezie można poczytać TUTAJ

19. Organizacja warsztatów dla psarskich przedzszkolaków z grupy starszaków (28.11) i maluszków (30.11) w Domku Cioci w Psarach. Jak było- Obejrzyj

20.W tym roku Stowarzyszenie ufundowało równiez dzięki sponsorom paczki świateczne dla potrzebujacych rodzin z naszej miejscowości.