Nasze osiągnięcia w roku 2014

Nasze osiągnięcia w roku 2014.

1. Zorganizowanie wystawy psarskich pamiątek p.t.,,Naftalinowy świat" którą do końca marca 2014 roku można oglądać w Miejskiej Bibliotece w Trzebini. Zgromadzilismy na niej 200 zwykłych/niezwykłych przedmiotów z lat 1850- 1950. O wystawie poczytacie Tutaj

2. Zorganizowanie w cyklu ,,Czwartkowe spotkania w bibliotece" wykładu dla seniorów o roli niewielkich materialnych zabytków lokalnych dla naszej społeczności połączona z projekcją najstarszego zachowanego polskiego filmu z roku z roku 1908 ,,Kultura pruska" który zilustrowalismy muzyka z orginalnych płyt gramofonowych z poczatku XX wieku pochodzacych z naszych zbiorów. O naszym spotkaniu można poczytać tutaj.

3.Wykonanie profesjonalnej mapy Psarskiego Szlaku Turystycznego wraz z opisami który dostępny jest w Psarskim Punkcie Informacji Turystycznej i na naszej stronie w zakładce ,,Psarski Szlak Turystyczny". Zapraszamy na wycieczkę!

4.Zorganizowanie konkursu z nagrodami pt. ,,W świecie moich przodków". Finał 17 lutego 2014.

1972416 676557769049049 215890736 n5.Zorganizowanie pokonkursowej wystawy prac dzieci ,,W swiecie moich pradziatków" w czytelni dziecięcej MBP Trzebinia.

targi glob 2014a6.Udział w targach turystycznych Glob 2014 Katowice 29.03.2014

dyplom7.Wyróżnienie w konkursie na Wielkanocne Potrawy podczas Wielkanocnego Spotkania z Tradycją w Chrzanolandii Myślachowice 12.04.2014

8.W niedzielę 8 czerwca w skansenie w Wygiełzowie odbyła się jubileuszowa XX edycja konkursu ,,Przy chłopskim stole". Stowarzyszenie Nasze Psary brało w nim udział po raz pierwszy prezentując zupę krowoderską, oraz rozdając ulotki i foldery reklamujące naszą wieś. Impreza była bardzo udana- nie zabrakło zarówno zepołów prezentujących swe lokalne przysmaki jak i publiczności tłuminie odwiedzajacej pomimo upalnej pogody skansen i degustujacej przygotowane potrawy.

wygiezw 031

9.Udział w ogólnopolskim konkursie na najlepszą wiejską stronę internetową ,,Sołectw@ w sieci 2014". W Małopolsce zajelismy drugie miejsce (87 głosów) za miejscowością Okocim. Dziękujemy wszystkim którzy oddali głosy na naszą stronę. Więcej www.konkurs.kss.org.pl

DSCN131210.Udział w narodowym czytaniu dzieł Henryka Sienkiewicza. Rynek w Trzebini 6.09.2014

11.Zorganizowanie imprezy Uroczystego Otwarcia Zrewitalizowanego Łąkawca 13.09.2014

12.Bezpłatne wypożyczanie akcesoriów sportowych. Siatka i piłka siatkowa ufundowana przez Burmistrza Trzebini podczas otwarcia Łąkawca- chętni mogą ją wypożyczyć w siedzibie Stowarzyszenia Nasze Psary, ul. Jana Pawła II 43 lub pod nr. telefonu 695481133. Pogoda dopisuje- zapraszamy więc do gry!

13.Zorganizowanie spotkania z podopiecznymi Warsztatów Terapii Zajęciowej Trzebińskiej Fundacji im. Brata Alberta 17.09.2014

14.10629375 898509246845644 2202042432014077554 oSpektakl kameralny ,,Listy zza drutów Voldenbergu 1941-1944).
16 października 2014 roku w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Trzebini odbyły się dwa przedstawienia kameralne, w których Robert Rejdych znany chrzanowski dziennikarz i Tomasz Piszczek prezes Stowarzyszenia Nasze Psary wcielili się w postać porucznika Tadeusza Muskata, który przez cztery mroczne lata korespondował z oflagu w Voldenbergu z młodą trzebinianką Jakobiną Skomską. W rolę strażnika obozowego wcielił się Piotr Matan historyk ze Stowarzyszenia Nasze Psary. W obecności rodziny pani Jakobiny i licznych widzów odczytali oni kilkadziesiąt niezwykle emocjonalnych oflagowych listów porucznika do ,,obozowej mateczki" Jakobiny Skomskiej, z którą na żywo nigdy nie dane było mu się spotkać. Historyczne listy udostępniła rodzina państwa Ichniowskich, potomków pani Jakobiny, zaś o scenografię zadbała Dorota Szydłowska ze Stowarzyszenia Nasze Psary udostepniając eksponaty z epoki przechowywane w Domku Cioci w Psarach. Wielkie podziękowania składamy sekcji historycznej stadniny koni w Bolęcinie za udostępnienie do przedstawienia oryginalnych mundurów i replik uzbrojenia. Pani dyrektor biblioteki Marcie Sikorze oraz paniom Gabrieli Smółce, Jolancie Piskorz oraz Annie Brzezińskiej dziękujemy za pomysł spektaklu, rys historyczny i bardzo profesjonalne przygotowanie sali do dwóch przedstawień. Dziękują aktorzy amatorzy:)

15.Dzięki współpracy ze stroną www.niebieskaeskadra.pl dokumentującą miejsca pochówku polskich bohaterskich pilotów udało nam się uzyskać jedyną zachowaną fotografię Ignacego Kasprzyka którego grób znajduje się na starym płockim cmentarzu. Na tej odwiedzanej przez nie tylko polaków ale również pasjonatów lotnictwa z całego świata stronie został zamieszczony nasz tekst który dokumentuje płocki grób i okoliczności śmierci naszego zapomnianego lotniczego bohatera dwudziestolecia międzywojennego. W tej chwili ta wyjątkowa baza danych zawiera nazwiska 4739 grobów naszych poległych śmiercią lotnika pilotów. Jesteśmy dumni że wśród tych którzy się tam znajdują mogliśmy umieścić naszego krajana. Tomasz Piszczek

16.Andrzejki w WDK i Domku Cioci.27 listopada w Wiejskim Domu Kultury w Psarach odbyła się zabawa andrzejkowa dla dzieci i młodzieży. Na tę okoliczność pięknie przybrany ,,magiczny" Dom Kultury zamienił się w miejsce wróżb i zabaw. Na dzieci czekała moc atrakcji andrzejkowych, jak również pyszne wypieki przygotowane przez panie z WDK. Dzięki sponsorom: panu Norbertowi i pani Anecie Pytlik, dzieci mogły skosztować kultowych zapiekanek z kazimierskiego okrąglaka w Krakowie. Dyskotekę i oprawę muzyczną przygotował pan Maciej Pulnar. W trakcie imprezy dzieci odwiedziły Domek Cioci, gdzie czekał na nich wesoły duszek, który śpiewał arię z opery ,,Straszny duch/dwór" Stanisława Moniuszki. Imprezę zorganizowały wspólnie: Wiejski Dom Kultury, Szkoła Podstawowa i Stowarzyszenie Nasze Psary.