Nasze osiągnięcia w 2013 roku

Oto nasze osiągniecia w roku 2013.

1.Odtworzenie po niespodziewanym ataku hakera ze wschodu strony Psar www.nasze-psary.net

2. Spotkanie z burmistrzem w sprawie zagospodarowania Łąkawca.

spotkanie7 lutego Stowarzyszenie Nasze Psary gościło w Domku Cioci burmistrza Trzebini Stanisława Szczurka, a także pana Mariana Fiszera. Było to spotkanie robocze dotyczące projektu zagospodarowania Łąkawca. Projekt ten przewiduje pozyskanie przez gminę środków finansowych w Lokalnej Grupie Działania w ramach tzw."Małych Projektów". Już wkrótce Łąkawiec stanie się bardzo atrakcyjnym miejscem rekreacyjnym w Psarach, gdzie wszyscy mieszkańcy będą mogli spędzać wolny czas, gdzie nasze Stowarzyszenie będzie ogranizować imprezy plenerowe. Do projektu, którego inicjatorem i pomysłodawcą było Stowarzyszenie Nasze Psary, włączy się również Ochotnicza Straż Pożarna i psarski oddział Trzebińskiego Koła Pszczelarzy.

wystawa 0123.Zorganizowanie wystawy prac młodzieży ,,Zamki Polskie" wraz z WDK Psary. Od 6 marca do końca tego miesiąca można ogladać wystawę ,,Zamki Polskie" na którą składają się prace plastyczne i makiety zamków przygotowane przez dzieci z Psar, Myślachowic, Karniowic i Trzebini. Są to prace nadesłane na konkurs przygotowany przez Stowarzyszenie Nasze Psary. Wystawę można ogladąć w Wiejskim Domu Kultury w Psarach w godzinach jego otwarcia. Serdecznie zapraszamy do jej obejrzenia.

4.Nawiązanie partnerskiej współpracy z portalem: www.odkryjmalopolske.pl ( Są na nim zamieszczane artykuły promujace Psary i nasz region ).

5.Zorganizowanie wystawy ,,Niebo w ogniu 1944" upamietniającej zmarłego w zeszłym roku trzebiniania, pilota PSZ na Zachodzie pana Edwarda Jaworskiego.

Link do naszej wystawy- kliknij tutaj

006

6.22 marca 2013 roku (piątek) zaproszono, wielopokoleniowe rodziny do biblioteki na spotkanie „Zasadź drzewo w Internecie”, zorganizowane w ramach międzynarodowej kampanii „Tydzień z Internetem 2013”, która ma zachęcić do korzystania z sieci, a także pokazać różne ciekawe i pożyteczne zasoby, jakie można w niej znaleźć.Wraz z Gościem specjalnym , historykiem, członkiem Stowarzyszenia Nasze Psary i Polskiego Towarzystwa Genealogicznego, PIOTREM MATANEM zachęcaliśmy do wspólnego odkrywania tajników Internetu. Podczas spotkania „Zasadź drzewo w Internecie”uczestnicy sprawdzili w sieci, gdzie w Polsce mieszkają osoby noszące takie samo nazwisko. Odpowiadali na pytania dotyczące relacji między członkami rodziny. Kolejnym krokiem było poznanie znaczenia imion i nazwisk z wykorzystaniem narzędzi internetowych pod okiem historyka, Pana Piotra Matana zajmującego się profesjonalnie genealogią.

Spotkanie było okazją do dobrej zabawy, integracji i wspólnego odkrywania Internetu. Uczestnicy zarejestrowali także swój udział na stronie kampanii Tydzień z Internetem 2013. Znajduje się tam licznik, dzięki któremu będzie wiadomo, ile osób wzięło udział w akcji w poszczególnych krajach. Tydzień z Internetem 2013 to międzynarodowa kampania trwająca od 18 do 24 marca, koordynowana przez Telecentre-Europe. W poprzednich dwóch edycjach udział wzięło ponad 250 tysięcy osób z kilkudziesięciu krajów, w tym 15 tysięcy osób z Polski. Polską edycję kampanii koordynują: Fundacja Rozwoju Społeczeństwa Informacyjnego, Fundacja Pomocy Matematykom i Informatykom.

7.Udział w targach turystycznych Glob 2013 w Katowicach 23.03.2013 . Opis tutaj.

8.Promocja Psar i grilowania na filmie TV Przełom- kliknij na film

zupa

9.Udział w festiwalu Ekologii na Krakowskich Błoniach 08.06.2013 - kliknij na artykuł

10. Udział w IX Małopolskim Festiwalu Smaku Oświęcim 30.06.2013. Artykuł tutaj  i tutaj

11. Powitanie wakacji 2013.

149Powitanie Wakacji 2013 było bardzo udane! W tej imprezie dzieciom  towarzyszyła muzyka i dobra pogoda! Dzieci pojeździły na konikach, miały kiełbaski z grilla i ciasta. Pszczelarze częstowali miodem, a strażacy urządzili niezły prysznic :) Zagrał Maciej Pulnar z synami i zaśpiewał Dominik Kuśnierczyk. Krzysztof Cichy sprawił niezłą frajdę dzieciakom swoją maszynką do mydlanych  baniek.

Stowarzyszenie Nasze Psary dziękuje partnerom imprezy: Strażakom i Pszczelarzom.

Dziękujemy naszym sponsorom: Marianowi Krzyworzece, Celinie Dębskiej, Anecie Pytlik, Ani Krzyworzece, Lucynie Dudzie, Krzysztofowi Bolechowi i innym, którzy wsparli naszą imprezę.

12.udział w narodowym czytaniu Fredry na rynku w Trzebini.

13.Andrzejki w Domku Cioci- 29.11.2013.  To już czwarty raz Stowarzyszenie Nasze Psary zorganizowało wieczór andrzejkowy dla dzieci w Domku Cioci. Wszyscy nasi, licznie przybyli, goście chcieli poznać swoją przyszłość przede wszystkim w aspekcie matrymonialnym ;) Przyszłość wróżyli z lanego wosku, wróżb kwiatowych i numerologicznych, kręcili butelką na magicznym okręgu i losowali magiczne karteczki. Czy wróżby się spełnią, któż to wie? Ważne, że zabawa była udana. Dla wszystkich przygotowaliśmy poczęstunek: popcorn, hamburgery i soczki. Poczęstunek dla dzieci sponsorował pan Marian Krzyworzeka, któremu bardzo dziękujemy!

14.Wystosowanie w imieniu mieszkańców Psar- abonentów sieci Orange, pisemnej reklamacji na temat słabej jakości sygnału i związanej z tym utraty zasiegu na terenie naszej miejscowości (sprawa w toku). Zebralismy ponad 60 nr telefonów do reklamacji zbiorowej.

15.Organizacja konkursu plastycznego na temat ,,W świecie moich przodków" skierowanego do dzieci i dorosłych nie tylko z terenu naszej miejscowości.

16.Aktywny udział w akcji ,,nie strzelaj w sylwestra" zorganizowanej przez Stowarzyszenie Empatia na rzecz ochrony zwierzat domowych w tę szczególną noc roku. Na stronie Stowarzyszeniai FB oraz NK radzilismy jak ochronić nasze zwierzaki przed stresem i okaleczeniami związanymi z uzywaniem materiałów pirotechnicznych. nasza akcję wsparło kilkudziesieciu mieszkańców naszej miescowości nie odpalając w tę noc pirotechniki i zabezpieczając i opiekując sie najbardziej narazonymi zwierzakami. Dziękujemy!