Nasze osiągnięcia w 2010 roku

Oto co udało nam się zdziałać w 2010 roku:

1. Utworzenie strony internetowej naszej wsi: www.psary.trm.net.pl.

2. Zorganizowanie Punktu Informacji Turystycznej- pozyskanie materiałow promocyjnych.

it1

3. Udział w imprezie dla dzieci ,,Pożegnanie wakacji"- willa NOT w Sierszy.

28.08 w willi Not w Sierszy odbyła się fantastyczna impreza, na którą zaproszono okoliczne dzieci i ich rodziców. W zabytkowych wnętrzach i przed budynkiem, na małych i dużych, czekały rozliczne atrakcje. Przejażdżki kucykami, trampoliny, zjeżdżalnie, konkursy, występy artystyczne- czegóż tam nie było?! Dzięki zaproszeniu pani Agnieszki Pugacewicz, mogliśmy poddać się klimatowi imprezy serwując dzieciom i dorosłym szaszłyki i inne smaczności z grilla, zaś psarskie dzieciaki z WDK zawojowały publiczność świetnie przyjętym przedstawieniem. Oj, się działo:) Nasze Stowarzyszenie reklamowało Psary, a my mieliśmy wiele satysfakcji z tego, że możemy coś zrobić dla dzieci. Najważniejsze, że wszyscy świetnie się bawili. Po takiej dozie atrakcji dzieciom mniej będzie żal, że wakacje dobiegają końca. Hej!

4. Dożynki w Młoszowej- udział w konkursie na najsmaczniejszą potrawę regionalną.

Nasze Stowarzyszenie promowało Psary na dożynkach w Młoszowej. Wzięliśmy udział w konkursie na najsmaczniejszą potrawę regionalną. Postawiliśmy na tradycję i zaprezentowaliśmy pieczone ziemniaki. Odnieśliśmy sukces! I chociaż nie było tam przegranych, to mamy wielką satysfakcję ze zwycięstwa wraz z innymi konkursowiczami. Rozdaliśmy wiele ulotek i mamy nadzieję, że będziemy wkrótce rozpoznawani w gminie, a o to nam przede wszystkim chodzi.

Zwycięstwo w konkursie zawdzięczamy pani Stasi Szczygieł, która przygotowała garnek z ziemniakami i zaangażowała rodzinę w przygotowanie ogniska. Wszyscy spisali się na medal :)

Ziemniaki piekły się na ognisku, a my mieliśmy okazję trochę się ogrzać, bo popołudnie było dość chłodne, na szczęście słoneczne. Przy ogniu byl też czas na miłe pogawędki, rownież  z  konkurencją.

Nasze ziemniaki bardzo wszystkim smakowaly, nie tylko jurorom. Dowodem na to był pusty garnek po zaledwie paru minutach. Zapewne niejeden  uczestnik dożynek żałował, że ziemniaków nie bylo więcej :)

5. Nasze II spotkanie

3 września 2010 r. spotkaliśmy się poraz drugi w Domku Cioci, żeby omówić przebieg zbliżającego się Święta Ziemniaka w Psarach. Z przyjemnością informujemy, że przybywa nam członków i sympatyków, również wśród młodzieży. Przy ognisku, a potem przy kominku rozmawailiśmy o tym, co już zrobiliśmy i naszych planach na przyszłość. Ważnym tematem były foldery promujące Psary, które niedawno opracowaliśmy i wydrukowaliśmy własnym sumptem. Efetky naszej pracy będziecie mogli zobaczyć na sobotniej imprezie. Liczymy na Wasze sugestie.

6. Dzień Powiatu Chrzanowskiego- konkurs na pieczone.

4 września 2010 r. odbyła się wielka impreza plenerowa z okazji Dnia Powiatu Chrzanowskiego, na której nasze Stowarzyszenie odniosło spektakularny sukces w konkursie kulinarnym na "Najsmaczniejsze ziemniaki po cabańsku". Zaskoczeniem dla jurorów była dodana do naszego garnka czerwona papryka, która nadała potrawie wyjątkowy smak i wygląd. Poza ryzykownym urozmaiceniem receptury na tradycyjne lokalne danie, postawiliśmy na estetykę- oryginalne dekoracje z warzyw oraz liść kapusty włoskiej. Konkurencja była duża, więc nasze zwycięstwo jest wielkim zaskoczeniem i powodem do dumy dla mieszkańców Psar. Nieskromnie proponujemy, by papryka w ziemniakach stała się nową tradycją "psarskich pieczonych".

7. Organizacja Święta Ziemniaka w Psarach we współpracy z Radą Sołecką i MGOKSiR-em.

11.09.2010 odbył się Psarski Dzień Ziemniaka. Było fajnie :) Pogoda w sumie dopisała. Były kucyki i konie dla dzieci. Można było postrzelać z łuku i pojeżdzić na quadzie. Imprezy strzegł smok wawelski z Gaja. Konkurs ,,pieczonych" był bardzo udany. Panie z Domu Kultury pięknie animowały imprezę. Dzieci sporządzały latawce. Było co jeść i wypić. Impreza zgromadziła zarówno mieszkańców, jak i przyjezdnych. Pięknie dziękujemy wszystkim za udział!

8. Spotkanie z panem Stanisławem Szczurkiem (1.10.2010).

Pierwszego pażdziernika odbyło się kolejne spotkanie Stowarzyszenia. Naszym gościem był radny, pan Stanisław Szczurek. Na spotkaniu mogliśmy poznać plany kandydata na burmistrza. Padło wiele pytań na tematy nas interesujące, takie jak: rozwój turystyki w naszej gminie, wykorzystanie potencjału tkwiącego w mieszkańcach, problem śmieci oraz wiele innych. W Domku Cioci, jak zwykle, panowała miła atmosfera. Cieszymy się, że działalność naszego Stowarzyszenia została dostrzeżona i doceniona.

9. Zlokalizowanie dzikich wysypisk śmieci, zgłoszenie do Wydziału Ochrny Środowiska z prośbą o ich likwidację, ustawienie tablic ostrzegawczych.

10. Spotkanie z panem Przemysławem Rejdychem, kandydatem na burmistrza (16.10.2010).

16.10.2010 gościliśmy w Domku Cioci pana Przemysława Rejdycha, kandydata na burmistrza Trzebini. W swojej kampanii wyborczej skupia się na problemie bezrobocia w naszej gminie i deklaruje gotowość tworzenia nowych miejsc pracy. Padło wiele pytań dotyczących przyszłości gminy i, oczywiście, realizacji celów naszego Stowarzyszenia. Pan Rejdych, z kotem sąsiadów na kolanach :) był zauroczony miłą atmosferą naszego domku. Cieszymy się, że na spotkaniu pojawili się nowi mieszkańcy Psar. Zawsze są mile widziani!

11. Zorganizowanie wraz z biblioteką w Psarach wystawy dokumentującej udział polskich lotników w bitwie o Anglię.

biblio4

12. Akcja - sprzątanie śmieci na Skotnicy (3.11.2010)

Członkowie Stowarzyszenia ,,Nasze Psary" przy pomocy Wydziału Ochrony Środowiska w Trzebini wysprzątali odcinek drogi na Skotnicę. Dodatkowo wyczyściliśmy odcinek ,,drogi królewskiej" w psarskim lesie. Uzbieraliśmy około 50 worków śmieci. Zlokalizowaliśmy kolejne dzikie wysypiska w lesie oraz dwie osoby zaśmiecające las. Smutne jest to, że te pięćdziesiąt worków zapełniliśmy śmieciami zebranymi z kilkuset metrów drogi.

13. Założenie konta Stowarzyszenia na portalach społecznościowych: facebook i nk (6.11.2010).

14. Spotkanie z przedszkolakami w Domku Cioci (10.11.2010).

10 listopada w ,,Domku Cioci" gościliśmy wyjątkowych gości. Nasze psarskie przedszkolaczki wybrały się z wizytą do nas. Pan Jerzy Miernik w stroju góralskim opowiadał naszym miłym gościom o historii Psar, uczył grać na organkach. Tomek Piszczek założył galowy mundur górniczy. Dzieciom najbardziej podobała sie figura górnika w piwnicy, sieczkarnia, której kołem mogły do woli pokręcić, gramofon oraz pan Jerzy, który pokazał psarskim przedszkolaczkom świat sprzed lat. Dziekujemy za wizytę i laurkę,  zapraszamy w maju na kiełbaski i słynne ,,pieczone"!(TP)

15. Kolejne spotkanie członków i sympatyków naszego Stowarzyszenia.

16. Andrzejki w Domku Cioci.

17. Spotkanie opłatkowe 18.12.2010.

Wyjątkowym gościem naszego spotkania opłatkowego był nowowybrany burmistrz Trzebini, pan Stanisław Szczurek, któremu serdecznie gratulujemy! Wielką przyjemność sprawiło nam też przybycie pana Przemysława Rejdycha, który  bardzo polubił nasze Stowarzyszenie. Wierzymy, że realizacja naszych planów nabierze tempa na wiosnę :)

18.Organizacja i przygotowanie zabawy sylwestrowej w WDK w Psarach - 31.12.2010.