Nasze osiągnięcia w roku 2017

Nasze osiągnięcia w 2017 r

1. 1 lutego 2017 Radio Kraków odwiedziło Psary szukając śladów naszych muflonów. Trochę tych śladów na śniegu udało nam się o poranku odnaleźć:) Przy okazji udało nam sie pokazać i zareklamować najciekawsze cenne przyrodniczo psarskie miejsca. Audycja na antenie Radio Kraków odbyła sie w poniedziałek 6 lutego o godzinie 18.40 . Po emisji audycji na stronie internetowej Radia Kraków można zobaczyć naszą piękną psarską przyrodę w zimowej szacie. Serdecznie dziękujemy dziennikarzowi Radia Kraków panu Markowi Mędeli za wizytę i rozpropagowanie piękna naszej małej ojczyzny! Posłuchaj audycji Radia Kraków!

2.Kolejny dzień Kobiet w WDK Psary. 11 marca w Wiejskim Domu Kultury w Psarach odbyła się kolejna impreza dla pań z okazji ich święta zorganizowana wspólnie przez Stowarzyszenie Nasze Psary i Wiejski Dom Kultury. Jak zawsze działo się w ten wieczór bardzo wiele i panie, które wzięły w niej udział na pewno nie żałowały. Relacja z imprezy- TUTAJ

3. 25 kwietnia wspólnie z Fundacja ,,Wesoły Smoczek" odnowiliśmy miejsce rekreacyjne łąkawiec. Więcej poczytacie TUTAJ

4.1 maja 2017 pomagaliśmy Trzebińskiemu Centrum Kultury w organizacji pikniku pierwszomajowego przygotowując wystawę przedmiotów z czasów PRL-u. Była wsród nich min. kultowa pralka Frania. Jak wygladała ta udana impreza możecie obejrzeć TUTAJ

5. Jak co roku Stowarzyszenie Nasze Psary zorganizowało konkurs plastyczny dla dzieci. Tym razem tematem są koniki i kucyki. Zapraszamy do udziału! szczegóły znajdziecie TUTAJ

6.Organizacja 18.0517 wycieczki do psar dla dzieci z Gaja. Relacja z imprezy TUTAJ

7. Organizacja bardzo ważnego spotkania informacyjnego dla mieszkańców naszego sołectwa w sprawie planów budowy wokół Psar drogi krajowej. 26.05.2017. Obejrzyj film i dowiedz się WIĘCEJ!

8.Bardzo się cieszymy że mogliśmy kolejny raz pomóc przyjaciołom z trzebińskiego Salwatora w zorganizowanym przez nich Pikniku Rodzinnym 3 czerwca na terenie bazyliki. Stowarzyszenie grillowało i wygrillowało dla uczestników prawie 50 kilogramów kiełbasek.

9. Z okazji obchodów 200 lecia nadania praw miejskich Trzebini Stowarzyszenie Nasze Psary przygotowało niezwykłą wystawę jak teren naszej gminy wyglądał przed milionami lat.. Można się o tym przekonać oglądając liczne skamieniałe rośliny i zwierzęta które zamieszkiwały nasze tereny bardzo, bardzo dawno temu.. Na wystawie można obejrzeć min. amonity z Bolęcina, gąbki i koralowce z Psar, liliowce z Karniowic, skamieniałe drzewa znad Balatonu czy również ząb jurajskiego gada mozazaura czy fragment skorupy jaja dinozaura. Wystawę przygotowaną przez Stowarzyszenie Nasze Psary można oglądać do w września b.r w holu głównym Miejskiej Biblioteki Publicznej w Trzebini przy ulicy Narutowicza 10. Serdecznie zapraszamy! Więcej TUTAJ  i TUTAJ

10. 122 czerwca 2017 r. odbyło się drugie spotkanie z mieszkańcami Psar dotyczące budowy drogi krajowej przebiegającej przez tereny naszej wsi. Zorganizował je radny Tomasz Piszczek wraz ze Stowarzyszeniem Nasze Psary. W spotkaniu wzięli udział zaproszeni goście: zastępca burmistrza Jarosław Okoczuk, dyrektor PZD Grzegorz Żuradzki, radny powiatowy Andrzej Jura, radni Barbara Paszcza i Jacek Woch, sołtys Czyżówki Halina Henc oraz przedstawiciele rady osiedla Siersza panowie Kokoszka. Więcej TUTAJ

11. Wspólorganizacja I Treningowego Biegu Górskiego w Psarach 2 lipca 2017 r. Więcej o ciekawej imprezie TUTAJ

12. 3 lipca 2017 r. po raz ósmy witaliśmy w Łąkawcu wakacje na imprezie zorganizowanej dla dzieci przez Stowarzyszenie Nasze Psary i Wiejski Dom Kultury w Psarach. Przebiegało w tym roku pod znakiem sportu i rekreacji, nie zabrakło też wątku historycznego: 200-lecia nadania praw miejskich Trzebini.  Nawiązywały do tej daty gadżety  UM Trzebinia: baloniki, cukierki, chorągiewki i kartki okolicznościowe. Można też było obejrzeć wystawę kart pocztowych dawnej Trzebini. Zarówno pogoda jak i uczestnicy dopisali. Atrakcji dla najmłodszych było co niemiara. Grupa rekonstrukcyjna Wielka Czerwona Jedynka prezentowała mundury i uzbrojenie amerykańskiej armii z II wojny światowej oraz Samodzielnej Polskiej Brygady Karpackiej, naszych bohaterów spod Tobruku. Rycerze Bractwa Rycerskiego Ziemi Lipowieckiej dali piękny pokaz walk- również dzieci mogły stanąć z nimi w szranki. Parafialny Uczniowski Klub Sportowy Młoszowa przygotował dla dzieci obfitująca w atrakcję i przygodę  grę terenową pt. ,,Sprawdź swoje zmysły”, zaś Fundacja Wesoły Smoczek z Bolęcina woziła dzieci na koniu Piskoszu i kucyku Atosie. Wiejski Dom Kultury przygotował gry i zabawy dla uczestników, a Trzebińskie Centrum Kultury profesjonalnie nagłośniło naszą imprezę. Poza tym dzieci miały możliwość wziąć udział w konkursie plastycznym i łuczniczym, skosztować pysznych lodów i napojów,  czy wziąć udział w loterii fantowej. To było piękne powitanie wakacji! Więcej kilkinij- TUTAJ

13.2 wrzesnia 2017 czynnie uczestniczyliśmy w kolejnym Narodowym Czytaniu tym razem dramatu Stanisława Wyspiańskiego pt. ,,Wesele" w MBP Trzebinia. Wypożyczyliśmy tez z naszych zbiorów odnowiona przez nas skrzynie wianną panny młodej przy której uczestnicy czytali fragmenty narodowego arcydzieła. Było super. Więcej- tutaj

puks14.Pomoc w organizacji przez PUKS Młoszowa 9 Marszu Nordic Walking po Puszczy Dulowskiej 24.09.2017. przygotowane przez nas zdrowe sałatki bardzo smakowały blisko 90 uczestnikom imprezy.